artikelen en webinars terug lezen en kijken

 
 

In een reeks artikelen en webinars laten we partijen aan het woord die vanuit hun vakgebied of specialisme hun kennis en inhoud delen, zodat gemeenten dit kunnen gebruiken in de communicatie met bewoners. Het zijn altijd thema's die passen in de energietransitie. De artikelen worden tevens geplaatst in het kennisdossier 'Bewonerscommunicatie' op HIER.nu.

Webinar terugkijken: Vleermuizen, isolatie en de wet natuurbescherming

Spouwmuurisolatie is een belangrijk onderdeel van het verduurzamen van alle huizen in Nederland. Maar in de spouwen kunnen beschermde vleermuizen leven die uitvoering van isolatie belemmert. In dit webinar gaan we in op de oplossing die provincie Utrecht biedt.

 

Webinar terugkijken: Wat komt er allemaal kijken bij een gemeentelijk warmtebedrijf?

De nieuwe warmtewet zorgt er waarschijnlijk voor dat veel gemeenten moeten overwegen om zelf een warmtebedrijf te starten. Maar wat houdt dat eigenlijk in? Wat zijn de mogelijkheden en risico’s voor gemeenten? Tijdens dit webinar vertelt Hans Bolscher hierover.

 
 

Webinar terugkijken: Wie zijn "de middengroepen"? En hoe krijgen we ze mee in de energietransitie?

We moeten "de middengroepen" meekrijgen in de energietransitie, hoor je vaak. Maar wie zijn dat dan? En hoe kunnen we hen bewegen om samen aan de slag te gaan in de lokale energietransitie? In dit webinar vertellen we hierover.

Een collectieve inkoopactie succesvol opzetten

Foto uit het HIER Klimaatabonnement

De collectieve inkoop van energiebesparende maatregelen (zoals isolatie) levert veel voordelen op. Van minder kopzorgen voor bewoners tot efficiëntere processen voor uitvoerders. En daar bovenop meer duurzame woningen. Hoe pak je zo’n collectieve inkoop aan? Wat zijn daarbij de uitdagingen?

 
paw-purmer0004

Bewoners warm krijgen voor een warmtenet? ‘Je moet vooral inzetten op respect en relatie’

Foto Gasvrij Purmerend door Kick Smeets

Hoe betrek je bewoners bij het aardgasvrij maken van een wijk? In Purmerend hebben ze inmiddels de nodige ervaring opgedaan. Joke Dijkstra, omgevingsmanager bij gemeente Purmerend, deelt de belangrijkste lessen.

 
rmc-59

'Wij geloven in groepsprocessen'

Foto Tom Pilzecker, Rotterdams Milieucentrum

Het Rotterdams Milieucentrum slaagt erin om energie besparen bij een grote groep mensen onder de aandacht te brengen. Daarbij wordt veel gebruik gemaakt van sleutelfiguren in bestaande netwerken. In dit artikel lees je hoe de aanpak werkt en waarom deze zo succesvol is.

 
foto-communiceren-goed-luisteren

Communiceren over aardgasvrij begint bij goed luisteren

Ilse Huisman, Portaal

Communiceren over aardgasvrij begint bij goed luisteren. In een reeks artikelen laten we partijen aan het woord die voor hun vakgebied antwoord geven op de vraag: “Hoe communiceer je op een slimme manier...

 
foto-artikel-samenwerking-uitgeest

Samenwerking Uitgeest en energiecoöperatie DUEC cruciaal

Foto bovenaan dit artikel door Anneke Mijnen

In de warmtetransitie ligt voor de waterrijke gemeente Uitgeest een warmtenet op basis van aquathermie voor de hand. Maar hoe kom je van idee tot breed gedragen, kostenefficiënte oplossing?

 
foto-zo-krijg-je-ook-bewoners-mee

Stoppen met aardgas, zo krijg je ook je bewoners mee

Sylvia Klop, Communicatiebureau Code-C

In een reeks artikelen laten we partijen aan het woord die voor hun vakgebied antwoord geven op de vraag: “Hoe communiceer je op een slimme manier met bewoners over aardgasvrij wonen?”.

 
foto-fysieke-ontmoeting

Van fysieke ontmoeting naar online community met bewoners

Cora Gijswijt, Gemeente Lansingerland

De aanvraag voor RRE gelden waren al gehonoreerd. Het plan om met informatiebijeenkomsten, keukentafelgesprekken en een energiewinkel particuliere woningeigenaren...

 
knelpunten-van-huurders-oplossen

Knelpunten van huurders oplossen in aardgasvrije renovatie

Ineke Leijten, Woningcorporatie Mercatus Gemeente Noordoostpolder

In dit derde artikel vertelt Ineke Leijten van Mercatus, een vooroplopende woningcorporatie in gemeente Noordoostpolder, hoe een flat aardgasvrij maken hand in hand kan gaan met...

 
foto-artikel-handelingsperspectief

Transitievisie Warmte, het gat tussen gemeente en bewoners

Dagmar de Wilde, De Warmtetransitie Makers

Het is niet de kwestie óf we van het aardgas afgaan, maar hóé. Gemeenten onderzoeken hoe ze de warmtetransitie de komende jaren gaan aanvliegen in de Transitievisie Warmte. Pakken ze dit top-down aan of werken...

 
tdf-20200203-016-kopie

Historisch gebouw verduurzamen: hoe dan?

Rijksdienst  voor Cultureel Erfgoed  deelt haar kennis over verduurzamen historische panden

Verduurzamen van de vele monumenten en talloze historische gebouwen is wat ingewikkelder dan bij een wat 'gewonere' woning. Nederland heeft veel monumenten en talloze historische gebouwen, waar je als eigenaar toch het specifieke karakter van wilt behouden. Maar verduurzamen is zeker heel goed mogelijk. Hoe?

 
floris-kleiner

Zuidplas van het gas: met inbreng van bewoners wordt écht iets gedaan

In gesprek met de ambtenaren van communicatie en participatie binnen Team Duurzaamheid

Gemeente Zuidplas is druk bezig met plannen vormen om alle wijken uiterlijk 2050 aardgasvrij te maken. En dat gebeurt niet alleen op het gemeentehuis. Inwoners worden actief uitgenodigd om mee te denken en krijgen zo echt een stem.

 
kombisol-klein

Van fysieke ontmoeting naar online community met bewoners

Kirsten Kramer, Kombisol

In dit artikel is Kirsten Kramer van KombiSOL aan het woord over bewonersparticipatie en de brug tussen beleid en contact met mensen. Kombisol trekt er met een feloranje elektrische antieke Volkswagenbus op uit ...