Groene stroom checker

 
 

Communicatiekit Groene stroom checker

help bewoners voor groen te kiezen

Soms wordt stroom in Nederland verkocht onder de naam groene stroom en is het eigenlijk gewone stroom waar geen windmolen of zonnepaneel aan te pas komt. Om iedereen in Nederland te helpen heeft HIER een handige tool ontwikkeld waarbij je snel & makkelijk kunt checken of jouw groene stroom wel écht groen is.

Deze laagdrempelige en praktische tool kan onderdeel zijn van de wijk- en gemeentebrede aanpak om de brede middengroepen te betrekken bij de energietransitie. Daarnaast geeft de Groene stroom checker jullie als gemeente de mogelijkheid mee te liften op een communicatiestrategie rondom duurzame energie (en het belang van echte groene stroom). Creëer goodwill, bouw aan de community en gebruik de tool om bewoners in jouw werkgebied te informeren, motiveren én activeren.

De Groene stroom checker ook in jouw gemeente?

Het gebruik van de tool is gratis voor alle abonneehouders van het klimaatabonnement, tenzij hier iets anders over wordt afgesproken. Wil je meer informatie over de mogelijkheden van de Groene stroom checker? Neem contact op!

 

Wat krijg je als gemeente?

  • Communicatiekit met (campagne)materiaal om te gebruiken in gemeentelijke communicatie naar bewoners. Denk aan website, nieuwsbrief of duurzaamheidskrant. (zie downloads)
  • De embed van de Groene stroomchecker om te integreren in de website, zodat het onderdeel wordt van het aanbod aan bewoners. Neem hiervoor contact op met enitram.[antispam].@hier.nu

Downloads

Hieronder vind je de verschillende onderdelen uit de communicatiekit van de Groene stroom checker. De downloads zijn alleen zichtbaar voor ingelogde bezoekers. Ben je al abonnee? Log dan hier in.

 


Naam: groene-stroom-checker-2024-banner-2-v2-2
Type: png
Grootte: 2.73 MB
 Download


Naam: groene-stroom-checker-banner-1-v2-2
Type: png
Grootte: 1.31 MB
 Download


Naam: groene-stroom-checker-staand-1-v2-2
Type: jpg
Grootte: 212 kB
 Download


Naam: groene-stroom-checker-staand-2-v2-2
Type: jpg
Grootte: 350 kB
 Download


Naam: logo-gsc-hier-transparant
Type: png
Grootte: 460 kB
 Download


Naam: persbericht-groene-stroom-checker-2024-klimaatstichting-hier
Type: pdf
Grootte: 1.26 MB
 Download


Naam: rapportage-groene-stroomproducten-2024-klimaatstichting-hier
Type: pdf
Grootte: 432 kB
 Download


Naam: teksten-groene-stroom-checker-2024-2
Type: docx
Grootte: 25 kB
 Download

Over groene stroom

Groen is in principe groen, maar groene stroom die in het buitenland wordt opgewekt kan niet letterlijk naar Nederland worden vervoerd. Groene stroom wordt daarom altijd verkocht in het land waar het is opgewekt. De groene stroom wordt dus één keer duurzaam opgewekt, maar wel twee keer verkocht. Consumenten denken dat ze goed bezig zijn, maar in werkelijkheid hebben ze geen groene stroom, maar een certificaat gekocht.

Daarom noemen wij bij HIER stroom alleen écht groen als deze wordt opgewekt uit duurzame bronnen binnen Nederland. Alleen dan heb je de garantie dat er ergens in Nederland bijvoorbeeld een windmolen of zonnepaneel jouw stroom aan het opwekken is en dat het geen grijze stroom is die ‘vergroend’ wordt met buitenlandse certificaten. Vinden we bij HIER wel zo eerlijk.

Over de Groene stroom checker

De informatie in de Groene stroom checker is gebaseerd op de stroometiketten die energieleveranciers jaarlijks in mei moeten publiceren aangevuld met informatie die HIER bij energieleveranciers opvraagt over de herkomst van deze stroomproducten. Wanneer een energieleverancier niet aan ons onderzoek wil meewerken, gebruiken we de stroomsamenstelling die zij zelf delen via hun website. Als daar geen informatie over de herkomst van de groene stroom te vinden is, doen we de aanname dat het gaat om geïmporteerde certificaten. De checker is in mei 2023 geactualiseerd naar aanleiding van de stroometiketten over 2022.