Buurtspel HIER begint het

 
 

Met bewonersspel HIER begint het maken buurtbewoners op een laagdrempelige manier kennis met wonen zonder aardgas. Hoofddoel van het spel is zoveel mogelijk buren samen te informeren, motiveren en activeren over het onderwerp, om uiteindelijk een laagdrempelig initiatief met de buurt te vormen. Deelnemers inventariseren in het spel onder andere hoe goed hun huis geïsoleerd is en organiseren met het buurtteam een buurtborrel om met elkaar te spreken over mogelijke oplossingen en praktische eerste stappen. Ondertussen zorgt HIER voor een positief contact met de gemeente. Elk teamlid dat het spel afrondt, ontvangt lokale cadeaukaart t.w.v. €20,-.

 

kleinere-goedzak

Zo werkt het

Bewoners in een vooraf vastgestelde buurt krijgen een brief van een afzender naar keuze, waarin verwezen wordt naar een website. Daarop melden bewoners zich online aan voor hun buurtteam. Op het dashboard kunnen zij met elkaar in gesprek en doorlopen 9 stappen (start individueel, eind groepsgewijs) die hen spelenderwijs met het onderwerp in aanraking laten komen. De laatste stap is het organiseren van een (online) buurtborrel waarbij zij de contactpersoon van hun gemeente uitnodigen. Na het doorlopen van de stappen ontvangen deelnemers een cadeaukaart t.w.v. €20.

 

“Door HIER begint het zijn we op een leuke manier in contact gekomen met eilanders en duinhuiseigenaren, die actief aan de slag willen met verduurzamen en daarover willen meedenken met de gemeente.”

Barbara de Bruijn - Gemeente Vlieland

 

Voor klimaatabonnees: HIER begint het

Ben je al klimaatabonnee? Dan kun je het bewonersspel tegen gereduceerd tarief (geen €4.000 maar €2.500) in één of meerdere buurten uitzetten. 

Heb je interesse om het spel in één of meerdere buurten uit te zetten? Dan kun je contact opnemen met Sanne. Eerst gaan we om tafel. We kijken of de buurt(en) die jij voor ogen hebt, geschikt zijn voor het spel. De belangrijkste criteria zijn:

  • De buurt moet niet veel groter zijn dan 500 deelnemende huishoudens
  • De buurt bestaat uit koopwoningen
  • Na de spelperiode is er capaciteit om met de ontstane bewonersgroep actief met vervolgstappen aan de slag te gaan

Als we samen een buurt hebben vastgesteld, start de voorbereiding. HIER neemt hierin het voortouw, als gemeente help je daarbij door o.a. op zoek te gaan naar een Teamcaptain en een aantal documenten aan te leveren. Zie hiervoor ook het 'opstartdocument' in de downloads onderaan deze pagina. 

We stellen daarna een datum vast waarop de brief (zie hierboven) wordt bezorgd. Het spel wordt vervolgens volledig door HIER gemonitord. Als gemeente word je tweewekelijks gebrieft en ben je aanwezig bij de Buurtborrel die door het team georganiseerd is. Daarna dragen we de verantwoordelijkheid aan jou over. 

 

“Het is erg interessant om op het dashboard te zien wat voor duurzaamheidsmaatregelen bewoners al hebben getroffen voor hun huis. En wat ze nog zouden willen doen. Hier kunnen we onze communicatie op aanpassen. Of bijvoorbeeld gericht collectieve inkoopacties voor hen opzetten.”

Hellen Basari - Gemeente Wijk bij Duurstede

 

Hieronder vind je verschillende downloads voor HIER begint het. De gemeenten die al aan de slag zijn met het spel kunnen hier gebruik van maken. Downloads zijn alleen zichtbaar voor ingelogde bezoekers.

Bekijk de website van HIER begint het