Over bewonersinitiatieven

 
 

In bijna alle gemeenten zijn bewonersinitiatieven actief. Vaak zijn het groepen bewoners uit een bepaalde buurt, wijk of gemeenschap die zich vrijwillig inzetten voor hun omgeving. Ze hebben als doel om concrete impact te hebben op de lokale gemeenschap, bijvoorbeeld door het verbeteren van de energie-efficiëntie van woningen, het verminderen van energiekosten voor bewoners, of het bevorderen van bewustwording over duurzame energieopties. 

 Voor gemeenten zijn bewonersinitiatieven waardevolle partners in de energietransitie. Door hun lokale wortels komen ze makkelijker bij bewoners achter de voordeur. Op deze pagina delen wij relevante onderzoeken en publicaties over bewonersinitiatieven en energiecoöperaties.  

 

Lokale Energie MonitorĀ 

Een jaarlijkse rapportage en analyse van de ontwikkelingen van de burgerenergie-initiatieven in Nederland

We monitoren al acht jaar lang de lokale energie-initiatieven in Nederland. De beweging ontwikkelt zich, groeit elk jaar en wordt steeds professioneler. De ambities zijn hoog: het streven is dat 50% van alle nieuwe wind- en zonneparken in eigendom van de lokale omgeving komt. Dit hebben de partijen in het Klimaatakkoord met elkaar afgesproken. De Lokale Energie Monitor laat zien hoe dit streven naar lokaal eigendom in de praktijk vorm krijgt.

    

Lokale Energiemonitor 2023
>> Naar onderzoekspagina LEM2023

Lokale Energie Monitor 2023 | HIER

 

Knelpuntenanalyse LEM2023
>> Naar analyse

https://www.hier.nu/lokale-energie-monitor-2023/knelpunten

 

Lokale Energiemonitor 2022:
een Turbulent jaar

>> Naar onderzoekspagina LEM2022


Naam: Lokale Energiemonitor 2021  Download
Type: pdf
Grootte: 2.55 MB
 


Naam: Lokale Energiemonitor 2020  Download
Type: pdf
Grootte: 3.63 MB
 


Naam: De lokale energie monitor 2019  Download
Type: pdf
Grootte: 14.13 MB
 


Naam: Lokale Energie Monitor 2018  Download
Type: pdf
Grootte: 610 kB
 

Onderzoeken van HIER

Naar een effectieve lokale Energiebesparingsaanpak

Aardgasvrij wonen is alleen mogelijk als we de bestaande woningen veel beter isoleren. Daarom moeten gemeenten kiezen voor een effectieve lokale energiebesparingsaanpak. HIER en KAW hebben op basis van de ervaringen van drie koplopers in de lokale energiebesparingsaanpak van gemeenten en lokale energie initiatieven de belangrijkste knelpunten in kaart gebracht en aangegeven wat er nodig is voor een succesvolle aanpak.

 

Naam: Bewonersinitiatieven en gemeenten in de lokale warmtetransitie  Download
Type: pdf
Grootte: 4.03 MB