Op deze pagina delen wij relevante onderzoeken en publicaties.
Van groene koplopers naar de middengroepen, een onderzoek naar nieuwe doelgroepen in de buurt
Om de energietransitie te versnellen hebben we iedereen nodig. Alleen als de samenleving massaal andere keuzes maakt en collectief ander gedrag vertoont, kan een sociaal kantelpunt gerealiseerd worden. HIER deed in opdracht van RVO onderzoek naar het bereiken van nieuwe doelgroepen in de buurt.
We monitoren al acht jaar lang de lokale energie-initiatieven in Nederland. De beweging ontwikkelt zich, groeit elk jaar en wordt steeds professioneler. De ambities zijn hoog: het streven is dat 50% van alle nieuwe wind- en zonneparken in eigendom van de lokale omgeving komt. Dit hebben de partijen in het Klimaatakkoord met elkaar afgesproken. De Lokale Energie Monitor laat zien hoe dit streven naar lokaal eigendom in de praktijk vorm krijgt.
Lokale Energiemonitor 2023 >> Naar onderzoekspagina LEM2023https://www.hier.nu/lokale-energie-monitor-2023
Lokale Energiemonitor 2022: een Turbulent jaar. >> Naar onderzoekspagina LEM2022
Welke rol spelen energiecoöperaties in de gemeentelijke energietransitie en het lokale duurzaamheidsbeleid? Wat doen de energiecoöperaties in de gemeente en hoe doen ze dat? Hoe verloopt de samenwerking tussen gemeente en energiecoöperatie? In dit kennisdossier lees je over lokaal energiebeleid, het stimuleren van burgerinitiatieven en samenwerken met energiecoöperaties.
Aardgasvrij wonen is alleen mogelijk als we de bestaande woningen veel beter isoleren. Daarom moeten gemeenten kiezen voor een effectieve lokale energiebesparingsaanpak. HIER en KAW hebben op basis van de ervaringen van drie koplopers in de lokale energiebesparingsaanpak van gemeenten en lokale energie initiatieven de belangrijkste knelpunten in kaart gebracht en aangegeven wat er nodig is voor een succesvolle aanpak.
Het aantal Nederlanders dat het ermee eens is dat huishoudens gaan stoppen met het gebruik van aardgas is het afgelopen jaar gedaald van 57% naar 48%. Dat blijkt uit een jaarlijkse peiling van HIER onder 2.351 respondenten. Tegelijkertijd geeft een meerderheid aan geen actieve rol te hoeven spelen bij de keuze voor een alternatief voor aardgas in hun wijk. Bijna een derde wil wel actief betrokken zijn. Lees hier de analyse van de onderzoeksresultaten.
Met de Peilonderzoeken van HIER krijg je beter inzicht in wat er speelt bij bewoners omtrent het thema ‘Wonen zonder aardgas’. Want hoeveel Nederlanders zijn het ermee eens dat huishoudens moeten stoppen met aardgas? En waarom? Welke alternatieven zijn het meest populair? En waar zien bewoners het meest tegenop? De onderzoeken geven antwoord op deze vragen en laten tegelijkertijd zien hoe verschillende typen bewoners tegen de transitie aankijken. Relevante informatie om mee te nemen in de (interne) communicatie!
Bekijk hier de resultaten van vorige peilonderzoeken