Wegwijzers en handleidingen

 
 

De energietransitie en de warmtetransitie overlappen elkaar. Bij het zoeken van een verwarmingsmethode als alternatief voor aardgas zijn isolatie en energie besparen altijd een onderdeel van de oplossing. Dat maakt het mogelijk aardgas te vervangen door een systeem waarin ook elektriciteit, opwek met zonnepanelen en windmolens, maar ook thuisbatterijen en slimme meters de nodige bijdrage leveren.

Hieronder handwijzers over elektriciteit.

Wegwijzer 50% lokaal eigendom

Om de energietransitie voor elkaar te krijgen is het noodzakelijk om bewoners te betrekken in duurzame energieopwekprojecten. Daarom is in het Klimaatakkoord (2019) afgesproken dat we ernaar streven dat 50% van ieder toekomstig energieproject in eigendom komt van de lokale omgeving. Zo hebben lokale bewoners een eerlijke stem, en ervaren ze naast de lasten ook de lusten. En zetten we grote stappen richting een duurzame energievoorziening. Door de regierol in de energietransitie, het verlenen van omgevingsvergunning en het opstellen en uitvoeren van lokaal beleid, hebben gemeenten een sleutelpositie in het realiseren van lokaal eigendom.

In deze wegwijzer leggen we uit wat lokaal eigendom is en geven we handvatten hoe je lokaal eigendom een plek geeft in het gemeentelijk beleid.


Naam: Wegwijzer 50% lokaal eigendom  Download
Type: pdf
Grootte: 327 kB
 

Beleid voor zon-op-dak

In Nederland hebben we afgesproken dat we in 2030 ruim de helft CO2 gaan besparen en in 2050 helemaal klimaatneutraal zijn. De komende decennia moeten we overstappen op schone energiebronnen. Bewoners en bedrijven moeten aan de slag met zon-op dak. De gemeente kan hier een rol in pakken door het opstellen van stimulerend beleid. Hoe doe je dat? En waar moet je rekening mee houden?

Met deze wegwijzer krijg je meer inzicht in het speelveld, de belangen en de randvoorwaarden voor het opstellen van beleid in jouw gemeente.


Naam: Wegwijzer beleid zon-op-dak  Download
Type: pdf
Grootte: 593 kB