Wegwijzers warmtetransitie

 
 

Communiceren over de warmtetransitie doe je zo

Een van de grootste uitdagingen van stoppen met aardgas is communiceren met bewoners. Het onderwerp ligt gevoelig, want de bijbehorende werkzaamheden en aanpassingen spelen zich grotendeels bij hen achter de voordeur af. Goede communicatie is dan ook essentieel voor een succesvolle warmtetransitie in jouw gemeente. Met het opstellen van de juiste communicatiestrategie en een (wijkgericht) communicatieplan zet je de eerste stappen voor een succesvolle samenwerking met jouw bewoners. Deze handleidingen en hand outs helpen je hierbij. Bekijk ook eens de praktijkvoorbeelden van gemeenten om een beter beeld van een mogelijke uitwerking hiervan te krijgen.

 

Handleiding in Word


Naam: Handleiding opstellen communicatieplan warmtetransitie in Word  Download
Type: docx
Grootte: 349 kB
 

Hand-out in Word


Naam: handout communicatieplan in word  Download
Type: docx
Grootte: 318 kB
 

 

Hoe kies en benader je een wijk?

Als gemeente moet je per wijk aan de slag met wonen zonder aardgas. Welke wijk kies je om mee aan de slag te gaan? Uiteraard zul je eerst onderzoeken wat de technische (on)mogelijkheden zijn, maar minstens zo belangrijk is dat je de mensen in de wijk meekrijgt. Daarvoor is het van belang dat je je wijken kent en je benadering aanpast aan de mensen die in je wijk wonen.

Dit stappenplan helpt je om een wijk te kiezen die je als eerste of eerstvolgende gaat benaderen en geeft je handvatten om na te denken over hoe je ze gaat benaderen.

Aanvullend op deze handleiding is er een document dat zich toespitst op de verschillende duurzaamheid mentaliteitssegmenten van Motivaction en hoe je de verschillende doelgroepen in dit model het beste mee kunt krijgen.

 

Stappenplan in Word


Naam: Stappenplan eerste wijk kiezen in Word  Download
Type: docx
Grootte: 313 kB
 

Hand out Motivaction in Word


Naam: Hand out: wijk benaderen aan de hand van de duurzaamheidsprofielen Motivaction in Word  Download
Type: docx
Grootte: 2.92 MB
 

De bewonersavond

Nadat je (wellicht met behulp van de Handleiding Communicatieplan) een goed idee hebt van de aanpak van wonen zonder aardgas in jouw gemeente, ga je aan de slag met het organiseren van een bewonersavond. Ook de eerste bewonersavond kan een spannende uitdaging zijn, want hiermee valt of staat de manier waarop de bewoners van een bepaalde wijk hun gemeente gaan zien.

In de praktische handleiding bespreken we een aantal aandachtspunten die van toepassing zijn bij het voorbereiden en organiseren van een bewonersavond over wonen zonder aardgas. Aanvullend op deze handleiding vind je een aantal documenten die je hierbij kunt gebruiken.

In de toolkit vind je een invulbare poster en flyer voor de aankondiging van een bewonersavond.

 

Handleiding in Word


Naam: Handleiding voor het organiseren van een bewonersavond in Word  Download
Type: pdf
Grootte: 627 kB
 

Hand-out in Word


Naam: Hand out voor het organiseren van een bewonersavond in Word  Download
Type: docx
Grootte: 323 kB
 

Praatvellen in Word


Naam: Praatvellen voor op de bewonersavond in Word  Download
Type: docx
Grootte: 251 kB