Een van de grootste uitdagingen de energietransitie is communiceren met en betrekken van bewoners. Projecten in aardgasvrij wonen en lokale opwekprojecten kunnen gevoelig liggen bij bewoners, want de bijbehorende werkzaamheden en aanpassingen spelen zich grotendeels bij hen achter de voordeur of in de achtertuin af. Goede communicatie en betrekken in een vroeg stadium is dan ook essentieel. Deze handleidingen en hand-outs helpen je.
Bekijk ook eens de praktijkvoorbeelden van gemeenten om een beter beeld te krijgen hoe je de materialen kunt inzetten.
Hoe krijgen we, naast de koplopers, de grote middengroep mee in de energietransitie? Een belangrijke vraag en in de praktijk kost het tijd en moeite om deze stap in communicatie en participatie te maken. Goed is om daarbij te realiseren dat volgende zaken nodig zijn voor gedragsveranderingen van mensen:
1. Capaciteit - kan ik het?
2. Motivatie - zie ik het nut, heb ik vertrouwen, past het bij me?
3. Gelegenheid - is het makkelijk, doen anderen het ook (besmettelijkheid)?
Wil je als gemeente nieuwe doelgroepen activeren om thuis te verduurzamen? De ‘Nieuwe conservatieven’ zijn kansrijk.
Wil je als gemeente nieuwe groepen bewoners bewegen om (samen) aan de slag te gaan met grotere energiebesparende maatregelen en het toekomstbestendig maken van woningen? Dan kan het slim zijn om je te richten op de doelgroep ‘Nieuwe conservatieven’ uit het Mentality Model van Motivaction. In deze wegwijzer lees je waarom en vind je tips voor een aanpak.
Bij de aanpak Communiceren met Nieuwe conservatieven zijn drie bijlages gemaakt om te helpen in de aanpak en opzet: ‘Voorbeeldbrieven’, ‘persona’s’ en ‘foute woordenlijst’.
In het onderzoek naar nieuwe doelgroepen in de buurt 'Van groene koplopers naar "de middengroepen" (HIER) wordt beschreven hoe de middengroep in de Innovatiecurve valt. Wie zijn de middengroepen en hoe staan ze tegenover belangrijke duurzame maatregelen?
We moeten de middengroepen meekrijgen in de energietransitie. Wie is de middengroep? En hoe kunnen we nieuwe groepen bewegen om samen aan de slag te gaan in de lokale energietransitie? In samenwerking met Motivaction en Creature Amsterdam heeft HIER onderzoek laten doen. Deze webinar gaat over hoe we de middengroep bereiken, en vanuit welke drijfveren deze groep beweegt.
Vijf tinten groener
In Vijf tinten groener laat Motivaction zien wat het duurzaamheidsgedrag van vijf groepen consumenten is. Wat speelt een rol bij hun houding? En hoe zijn ze effectief te benaderen?
Met het opstellen van de juiste communicatiestrategie en een (wijkgericht) communicatieplan zet je de eerste stappen voor een succesvolle samenwerking met jouw bewoners.
Nadat je (wellicht met behulp van de Handleiding Communicatieplan) een goed idee hebt van de aanpak van wonen zonder aardgas in jouw gemeente, ga je aan de slag met het organiseren van een bewonersavond. Ook de eerste bewonersavond kan een spannende uitdaging zijn, want hiermee valt of staat de manier waarop de bewoners van een bepaalde wijk hun gemeente gaan zien.
In de praktische handleiding bespreken we een aantal aandachtspunten die van toepassing zijn bij het voorbereiden en organiseren van een bewonersavond over wonen zonder aardgas. Aanvullend op deze handleiding vind je een aantal documenten die je hierbij kunt gebruiken.
In de toolkit vind je een invulbare poster en flyer voor de aankondiging van een bewonersavond.