Een van de grootste uitdagingen de energietransitie is communiceren met en betrekken van bewoners. Projecten in aardgasvrij wonen en lokale opwekprojecten kunnen gevoelig liggen bij bewoners, want de bijbehorende werkzaamheden en aanpassingen spelen zich grotendeels bij hen achter de voordeur of in de achtertuin af. Goede communicatie en betrekken in een vroeg stadium is dan ook essentieel. Deze handleidingen en hand-outs helpen je.
Bekijk ook eens de praktijkvoorbeelden van gemeenten om een beter beeld te krijgen hoe je de materialen kunt inzetten.
Om de energietransitie voor elkaar te krijgen is het noodzakelijk om bewoners te betrekken in duurzame energieopwekprojecten. Daarom is in het Klimaatakkoord (2019) afgesproken dat we ernaar streven dat 50% van ieder toekomstig energieproject in eigendom komt van de lokale omgeving. Zo hebben lokale bewoners een eerlijke stem, en ervaren ze naast de lasten ook de lusten. En zetten we grote stappen richting een duurzame energievoorziening. Door de regierol in de energietransitie, het verlenen van omgevingsvergunning en het opstellen en uitvoeren van lokaal beleid, hebben gemeenten een sleutelpositie in het realiseren van lokaal eigendom. In deze wegwijzer leggen we uit wat lokaal eigendom is en geven we handvatten hoe je lokaal eigendom een plek geeft in het gemeentelijk beleid.
Met het opstellen van de juiste communicatiestrategie en een (wijkgericht) communicatieplan zet je de eerste stappen voor een succesvolle samenwerking met jouw bewoners.
Nadat je (wellicht met behulp van de Handleiding Communicatieplan) een goed idee hebt van de aanpak van wonen zonder aardgas in jouw gemeente, ga je aan de slag met het organiseren van een bewonersavond. Ook de eerste bewonersavond kan een spannende uitdaging zijn, want hiermee valt of staat de manier waarop de bewoners van een bepaalde wijk hun gemeente gaan zien.
In de praktische handleiding bespreken we een aantal aandachtspunten die van toepassing zijn bij het voorbereiden en organiseren van een bewonersavond over wonen zonder aardgas. Aanvullend op deze handleiding vind je een aantal documenten die je hierbij kunt gebruiken.
In de toolkit vind je een invulbare poster en flyer voor de aankondiging van een bewonersavond.